Fysioterapia

Fysioterapia on kivun poistamista sekä henkilön työkyvyn, toimintakyvyn ja liikkumisen edistämistä. Se on näiden häiriöiden korjaamista ja niiden vaikutuksien tasaamista, myös ennaltaehkäisevästi. Edistämiseen käytetään fysioterapeuttista ohjausta ja neuvontaa, terapeuttista harjoittelua sekä manuaalista terapiaa. Fysioterapia alkaa kuntoutujan terveyden, liikkumisen ja toimintarajoitteiden arvioimisella ja tämän perusteella tehdään hoitosuunnitelma.

Kuntoutujan omalla aktiivisuudella on tärkeä rooli fysioterapiassa. Kuntoutujaa ohjataan ottamaan itse vastuuta omasta terveydestään, toimintakyvystään ja niiden edistämiseen liittyvistä valinnoista yhteistyössä muiden asiantuntijoiden kanssa.

Akupunktio on stimulaatiota, jolla aktivodaan reseptoreja ja/tai tuntosäikeitä. Akupunktio vaikuttaa sekä perifeerisellä että sentraalisella tasolla ja muokkaa sekä somaattisen että autonomisen hermoston toimintaa. Akupunktion aikana on selkäydinnesteessä havaittu endogeenisten opioidien lisääntymistä. Akupunktio vapauttaa endogeenisiä opioideja ja myös serotoninergiset ja adrenergiset kivunestomekanismit myötävaikuttavat kivun lieventymiseen. (Kalso & Vainio, Kipu 2002, Gummerrus JKL s. 183)

Keskushermostossa on kemiallisia välittäjäaineita eli endorfiineja. Niiden vapautumista aktivoi mm. akupunktio. Voimakas perifeerinen ärsyke estää kipuviestin kulun aivoihin   (porttikontrolli). Akupunktio stimuloi CGRP-hormonin (calcitonin gene-related peptide) vapautumista, mikä laajentaa verisuonia ja toimii tulehdusta lievittävästi. Akupunktuuri vapauttaa myöskin noradrenaliinia, serotoniinia , enkefaliinia, dynorfiinia saaden aikaan hyvin miellyttävän, pehmeän, kevyen ja kivuttoman olon. Akupunktio lisää verenvirtausta kudoksissa, minkä seurauksena lihaksisto rentoutuu.

Kinesioteippaus on yksi fysioterapiassa käytetty hoitomuoto. Sen perusteena on ihon ja ihonalaisen kudoksen liikkumisen vaikutus koettuun kipuun ja sen hoitoon. Kivun hoidon lisäksi teippauksella voidaan vaikuttaa nivelten liikelaajuuteen, nivelten ja lihasten toimintaan, ryhtiin sekä tukea kehon verenkierto- ja lymfajärjestelmää. Kinesioteippauksessa käytetään erilaisia teippaustekniikoita, jotka perustuvat teipin ihon kaltaisten ominaisuuksien hyödyntämiseen. Teippi on venyvää ja joustavaa sekä paremmin hengittävää kuin kova urheiluteippi. Se ei myöskään ärsytä ihoa ja on mukavampi käyttää. Fysioterapiassa kinesioteippi toimii hienosti myös asennon korjaamisessa, jolloin teippi tukee oikeanlaista asentoa ja auttaa asiakasta omatoimisessa kuntoutuksessa. Akuutin kivun tai vamman hoidossa teipillä voidaan myös rauhoittaa tilannetta vähentämällä kudosärsytystä ja kipukohtaan kohdistuvaa kuormitusta.

Lihaskalvo eli fascia ympäröi lihaksia ja muita pehmytkudoksia yhdistäen eri kehonosat toisiinsa, samalla se antaa keholle sen ryhdin ja muodon. Heti ihon alla on pinnallinen kalvo (superficial fascia), joka liikkuu tiiviisti ihon mukana. Seuraavana siitä tulee syvä kalvo (deep fascia), jonka puolestaan kuuluu liikkua pinnallista kalvoa vasten. Pinnallisen ja syvän kalvon välisen liikkeen loppuminen aiheuttaa monia ongelmia, jotka voivat esiintyä kipuna tai huonona liikkuvuutena. Fascioiden tiukentuessa ja kalvojen välisen liikkeen vähentyessä lihasten toiminta heikkenee, lihas kipeytyy, ja nivelen toiminta rajoittuu. Perintötekijät, ravinto, elinympäristö yms. muovaavat kalvoja ja aiheuttavat niihin kiristyksiä ja lukkiumia, mitkä vaikuttavat koko kehon toimintaan.

Fasciatekniikat eroavat paljon klassisen hieronnan tekniikoista. Fascia- käsittely on hellävaraista venytyshierontatyyppistä käsittelyä, jossa paineen ja venytyksen aiheuttama kudosstimulaatio edistää paranemista ja mekaanisesti rikkoo kiinnikkeitä. Fascia-käsittelyllä pyritään palauttamaan normaali tilanne kalvoston liikkuvuuteen. Käsittelyssä käytetään myös paljon asiakkaan omaa aktiivista liikettä apuna.

Menetelmällä aikaansaadaan mekaanisella stimulaatiolla kemiallinen vaste solutasolla.Tämä palauttaa kudoksen toiminnallisen kapasiteetin.

Hoidolla on merkittävä aineenvaihdunnallinen, kudoksellinen, hermostollinen ja hormonaalinen vaikutus. (verenkierto +400-500% , lymfakierto +300% )

Mitä voidaan hoitaa ?

Fysioterapia

 • Pre- ja postoperatiivinen kuntoutus: Ennen toimenpidettä hoito 4-5x, jotta aineenvaihdunta parenee operoitavalla alueella. Vähennetään mustelmien syntymistä (silmäluomien korjausleikkaukset, rasvaimu. Operaation jälkeen arven hoito aloitetaan tikkien poiston jälkeen arven ympäriltä. Vähentää tulehdusrektiota, ehkäisee ja hoitaa turvotusta, kipua ja fibroosin syntymistä. Hoidolla voidaan vaikuttaa suotuisasti myös vanhoihin arpikudoksiin.
 • Tule-ongelmat: jäykkyys, kipu, särky, jne.. Lisää nivelen liikkuvuutta 10 min käsittelyllä 10-40 astetta. (COSIRE) Kipu, turvotus ja jäykkyys vähenee jo 1-3 hoitokerralla. Dr Piller, Australia: tieteellisesti
  tutkittu että Cellu M6® laitteella annettu koneellinen lymfaterapia on 3x tehokkaampaa manuaaliseen lymfaterapiaan verrattuna.

Urheilu

 • Lihasten valmistaminen urheilusuoritukseen
 • Lihasten ja lihaskalvojen venyttäminen
 • Turvotuksen ja kivun vähentäminen
 • Auttaa lihaksia palautumaan rasituksesta
 • Lieventää rasituksen jälkeistä lihassärkyä

Kauneudenhoito:

LPG® Endermologie® kasvohoidot:

 • Parantaa hapen ja ravinteiden kuljetusta kudoksiin
 • Madaltaa juonteita ja ryppyjä, lisää kollageenin tuottoa ihossa(fibroplastit)
 • Kiinteyttää veltostunutta ihoa, Prof Humbertin tieteellinen tutkimus: uudella ergolift teknologialla luonnollinen hyaluronisynteesi lisääntyi +80%
 • Kirkastaa ihon väriä
 • Muokkaa kaksoisleukaa

LPG® Endermologie® vartalohoidot:

 • Tasoittaa selluliitti-ihoa, ihokerroksia kiinni pitävät sidekudossäikeet(septat) saavat elastisuutta jolloin appelsiini-iho tasoittuu
 • Kiinteyttää veltostunutta ihoa sekä kuorii ihoa
 • Muokkaa paikallisia rasvakertymiä, hoito stimuloi rasvasoluja lisäten rasvasolujen lipolyysiä jopa 70%.
Sulje